Franse bulldog Rex

25-08-2022

Rex was een half jaar bij zijn nieuwe eigenaar toen zij mijn hulp inriepen. Zijn vorige eigenaar heeft Rex herplaatst omdat hij de kinderen in het gezin aanviel en beet.

De familie vertelde mij dat Rex bij hen na 4 weken hetzelfde ongewenste gedrag ging vertonen. Hij pakte bij voorkeur de twintigjarige dochter. Dit gaf mij in elk geval de indicatie dat hij geen ‘kronkel’ in zijn koppie heeft en we het gedrag kunnen ombuigen.

Mijn mond viel open toen het, ogenschijnlijk zonder aanleiding, gebeurde. We stonden te praten en Rex vloog in no-time op de voeten van de dochter en begon erin te bijten! Dit was een serieus probleem.

De aanleiding bleek zijn balletje te zijn, wat door de andere franse bulldog voor zijn neus was weggepakt. Hij durfde zijn bal niet terug te halen en loste zijn frustratie op door aan te vallen op menselijke voeten. De aanleidingen kunnen we dus niet altijd wegnemen. Maar we konden wel zijn oplossing voor zijn frustratie veranderen.

In zijn mandje voelt Rex zich veilig. Zodra hij er zelf, of op aanwijzing, in gaat liggen, sluit hij zijn ogen en beweegt er af en toe een oortje. Dit is voor hem helemaal oké en daar maken we gebruik van. Op deze manier beperken we de aanleidingen en ontstaat er fysieke ruimte om hem af te stoppen wanneer hij in aanvalmodus is.

We lokken het ongewenst gedrag een paar keer uit en ontdekken hoe we voorkomen dat Rex bijt. De aanvalmodus stoppen we af en we veranderen Rex zijn gemoedstoestand terug naar kalmte. Hij is in deze staat ontvankelijk voor contact en iets te leren. Op het moment dat hij uit de aanvalmodus is en zich als zichzelf gedraagt of een opdracht aanneemt, wordt hij daarvoor beloont.

Omgaan met de aanleidingen is voor Rex moeilijker. Zijn baasjes observeren hem de komende tijd nauwkeurig, om op tijd zijn lichaamstaal te kunnen lezen en de aanvalmodus te voorkomen. Vervolgens kunnen zij hem leren een andere keuze te maken. Zij gaan hiermee zelf aan de slag.

De familie heeft ervaring in het opvoeden van franse bulldogs en Rex heeft geluk dat hij bij hen terecht is gekomen. Zij zijn absoluut in staat om hem het beste te bieden en hem te helpen zijn ongewenst gedrag te veranderen. Voor hemzelf en voor het behoud van sokken en voeten.

“Diana heeft ons geleerd hoe we de gewoonte van Rex om voeten aan te vallen, kunnen doorbreken. En dat op zijn eigen plaats moeten blijven tijdens het eten geen straf is.”

- Diana